Украйна е изтеглила от библиотеките си около 19 милиона броя книги

...
Украйна е изтеглила от библиотеките си около 19 милиона броя книги
Коментари Харесай

Украйна е изтеглила 19 млн. съветски или руски книги от библиотеките

Украйна е изтеглила от библиотеките си към 19 милиона броя книги до предишния ноември, които идват или от руската ера, или са на съветски език , е декларирал украинският народен представител Евгения Кравчук, представена от Ройтерс.

Кравчук, която е заместник-председател на комисията по филантропична и осведомителна политика на украинския парламент, сподели, че от 19 милиона книги 11 милиона са на съветски език .

" Някои книги на украински език от руската ера също са отстранени ", сподели Кравчук съгласно изказване, оповестено на уеб страницата на Върховната Рада.

" Има и рекомендации за евакуиране и унищожаване на книги, чиито създатели поддържат въоръжената експанзия против Украйна.

Не е ясно какво се е случило с изтеглените книги .

След като Русия анексира Кримския полуостров на Украйна през 2014 година, Киев от ден на ден стартира да лимитира потреблението на съветски книги . Процесът на по този начин наречената " дерусификация " се форсира, когато Русия нахлу в страната преди близо година.

В средата на 2022 година Украйна ограничи разпространяването на съветски книги, пробвайки се да прекъсне в допълнение културните връзки сред двете съседки и да анулира политиките, които съгласно управляващите в Киев са потискали украинската еднаквост от епохи.

" Като цяло съотношението на книги на съветски и украински език в нашите библиотеки е просто доста тъпо ", сподели Кравчук.

" Така че в този момент приказваме за това, че е належащо да се възобновят фондовете и да се закупят книги на украински език допустимо най-скоро. "

Тя добави, че към 44% от книгите в украинските библиотеки са на съветски език , останалите са на украински или езици на страните от Европейския съюз.

Украинският е единственият формален език в страната. Около половината от популацията приказва най-вече или единствено украински, а към 30% приказват най-вече или единствено съветски , съгласно изследване от 2019 година на Киевския интернационален институт по социология.

И съветският, и украинският са източнославянски езици, само че до момента в който множеството украинци приказват съветски, руснаците, които не са осведомени с украинския, мъчно го схващат.

Руският към момента играе огромна роля в бизнеса, културата и медиите. И към момента се приказва доста необятно в доста градове, в това число Киев, макар че потреблението на съветски е все по-ограничено. Законодателството задължава предприятията и другите институции да употребяват украински.

В Украйна след съветската експанзия от февруари предходната година върви дейна камапания за промяна на имена на улици и други топоними, носещи имената на съветски или руски исторически фигири, включтелно писатели и поети. Също по този начин се отстраняват монументи, свързани с Русия, в това число на съветски и руски водачи, монарси и пълководци.
 Киев отстрани руски монумент - знак на другарството с Русия
Киев отстрани руски монумент - знак на другарството с Русия

Украйна видяла какво е това " другарство "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР